Det er store helsebehov i landet med rundt 90 millioner innbyggere.

Øst-Kongo har vært preget av konflikt i mange år, og flere enn fem millioner mennesker er på flukt i eget land.

Sykdomsutbrudd oppstår ofte i avsidesliggende områder der det er vanskelig å få helsehjelp.

Lav vaksinedekning gjør at sykdommer som meslinger bryter ut hvert år, og det er først og fremst barn som mister livet.

Når hvert sekund teller

Når alarmen går i Den demokratiske republikken Kongo, rykker nødhjelps-teamene raskt ut. De bruker motorsykler gjennom jungel, krysser elver med båt og kjører på dårlige veier. Livreddende vaksiner må fram i tide, fordi meslinger er verdens mest smittsomme sykdom.

Det finnes ingen spesifikk behandling mot meslinger. Men heldigvis finnes det en effektiv, billig og trygg vaksine. Meslinger bryter ut hvert år i DR Kongo, ofte i avsidesliggende områder. Da rykker nødhjelpsteamene ut. Med seg i bagasjen har de titusener av vaksiner. De må fraktes varsomt og holdes under en bestemt temperatur, ofte når solen varmer som mest.

– Da vi kom til Bikenge, hørte vi hver natt høy musikk med trommer og at folk danset i nærheten. Jeg håpet at noe positivt hadde skjedd, men som oftest betydde det at enda et barn hadde dødd i løpet av natten, ofte av meslinger eller malaria. For befolkningen er musikk veldig viktig. Med den får de utløp for ulike følelser, forteller feltkoordinator i Leger Uten Grenser, Miriam Steinstø Haugen.

Hun var nylig med på en vaksinasjonskampanje i DR Kongo.

Teamet må sette i gang arbeidet raskt når de er på slike oppdrag. Leger Uten Grenser samarbeider tett med lokale radiostasjoner for å spre informasjon, og lokale frivillige opplyser også om hvor vaksineringen finner sted.

– Vi ville ikke miste ett eneste barn, og gjorde alt for at flest mulig skulle vite når – og hvor – vi vaksinerte.

På syv uker ble 30 000 mennesker vaksinert. Mange fikk også helsehjelp for å behandle symptomene, og ble isolert for å hindre smitte.

Nødhjelpsteamene rykker ut flere ganger hvert år under sykdomsutbrudd eller andre akutte kriser i DR Kongo. De siste tre årene har Leger Uten Grenser vaksinert 1,4 millioner mennesker mot meslinger.

Sammen skal vi gi enda flere livreddende vaksiner i DR Kongo!