Fanget i verdens største flykningsleir

Fanget i verdens største flykningsleir

Nur Alam (52) levde et godt liv i Myanmar med familien sin. Så endret livet hans seg for alltid.

– Vi hørte skudd i natten. Kulene kom mot oss. Vi måtte gjemme oss i skogen i fire dager fordi skytingen ikke stanset, forteller Nur. Han tilhører rohingyaene, en av verdens mest forfulgte minoriteter.

Hus ble påtent, menn ble arrestert og mennesker drept. På kort tid flyktet hundretusenvis for livet til fots til nabolandet Bangladesh. Den første natten måtte Nur gravlegge broren som døde av en skuddskade.

– Vi mistet alt vi eide i Myanmar. Deretter mistet jeg broren min i Bangladesh. Helsen min forverret seg kraftig, både fysisk og psykisk, sier han.

Fikk hjelp av Leger Uten Grenser

Ved å selge eiendeler fikk Nur og familien et sted å bo. Han var høyt utdannet og underviste barn i leiren, men helsen hans ble stadig verre. Han fikk påvist hepatitt C, en leversykdom som ubehandlet kan føre til leverkreft og død.

– Jeg er familiens overhode. Tanken på hva som skulle skje med barna mine hvis jeg døde, gjorde meg veldig trist. Nå, etter tre måneders behandling, føler jeg meg bedre. Jeg ber til gud hver dag om at jeg skal holde meg frisk, forteller han.

Ønsker å reise hjem

Sammen med hundretusenvis av mennesker er han fanget i verdens største flyktningleir, i fullstendig uvisshet om hva fremtiden bringer. Det finnes ingen politisk løsning i sikte, og de humanitære og medisinske behovene er enorme. Nur fikk helsehjelp av Leger Uten Grenser, én av få aktører som gir gratis behandling mot sykdommen.

– Vi kom ikke hit for å bli boende, men for å redde livet. Vi takker gud for alt vi har fått i Bangladesh, men jeg tenker mye på når jeg kan dra tilbake til hjemlandet vårt, og få livet vårt tilbake, sier Nur.

Sammen skal vi gi helsehjelp og oppmerksomhet til en av verdens glemte kriser!