150 frivilligsentraler og ildsjeler deltok på TV-aksjonens frokostmøte

150 frivilligsentraler og ildsjeler deltok på TV-aksjonens frokostmøte

Onsdag 16. juni møttes frivilligsentraler fra hele landet til webinar for å lære mer om årets TV-aksjon, og ikke minst dele kreative ideer om hvordan de i år kan bidra til Plans arbeid mot barneekteskap 

Leder for Norges Frivilligsentraler Gijs Mans, gledet seg til denne dagen og startet møtet med å takke og ønske alle velkommen

– TV-aksjonen kan være en mulighet til å bygge nettverk, jobbe sammen med partnere og mot politikere som gir nye muligheter senere. Vi heier på TV-aksjonen!

På møtet deltok frivilligsentraler som har lang fartstid i TV-aksjonen, men det var også gøy å se noen «nye» ansikter i TV-aksjonssammenheng, som var nysgjerrige på hva det vil si å bli med på den årlige dugnaden til inntekt for den gode saken. 

Leder for Norges Frivilligsentraler Gijs Mans på frokostwebinar i forindelse med årets TV-aksjon.

Aksjonsleder Vibecke Østby presenterte derfor både årets sak og ga en introduksjon til hvordan TV-aksjonen er organisert. 

– TV-aksjonens oppgave er å gi hver enkelt en mulighet til å delta. Aksjonen skal hvert år gi felles opplevelser, kunnskap og engasjement i hver bygd og by. Frivillighet handler om å møte mennesker og gjøre ting i fellesskap, sa Vibecke. 

Les mer: Dette går pengene til 

Undervisningsopplegg, bamser og «bokloppis»

Alle fikk muligheten til å la seg inspirere av Ski-, Oppegård og Svelvik Frivilligsentral. De tre frivilligsentralene har over flere år brukt TV-aksjonen til å engasjere sine kjernefrivillige og invitert nye til aktivitet for en viktig sak.

Først ut ble vi bedre kjent med frivilligsentralen i Ski og daglig leder Sølvi Bjørkmo, som i fjor brukte TV-aksjonens undervisningsopplegg på kulturkafeen til frivillighetssentralen. Ved hjelp av undervisningsopplegget fikk de som møtte opp på kafeen en mulighet til å lære mer om fjorårets TV-aksjon, som gikk til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. 

– Film er et sterkt virkemiddel. Da vi viste klipp fra TV-aksjonen var det mange som ble sjokkert, og det var mye nytt å lære. 

I Svelvik har sentralen bidratt til TV-aksjonen over flere år, Med på møtet var leder for frivilligsentralen Heidi Smedsrud Hansen. Hun kunne fortelle om «Vaffeltirsdag», hvor de hver tirsdag i september og oktober steker og selger vafler til inntekt for TV-aksjonen. Dette startet de med i 2019 da TV-aksjonen gikk til Care. 
 
– I år har vi også tenkt til å arrangere bokloppis til inntekt for TV-aksjonen, sier Heidi.

Ideen kom da biblioteket i Svelvik tok kontakt for å gi bort bøker de ikke lenger hadde plass til.

Denne inspirerende bolken på programmet ble rundet av med et gjensyn med Anne Solhaug fra Oppegård frivilligsentral. Anne er en artig og idérik dame, og med seg på laget har hun mange engasjerte frivillige og ildsjeler. 

– TV-aksjonen er fantastisk morsomt. Vi bidrar der det trengs penger, og et nytt tema hvert år gir nye muligheter. 

– Barn skal få lov til å være barn, sier Anne, mens hun viser frem en bamse sydd av en frivillig til årets aksjon. 

I år skal de selge og lodde ut bamser til inntekt for barn som blir giftet bort. Med seg på laget har hun også barneskoler og barnehager som har blitt oppfordret til å plukke blomster for å skape synlighet på sosiale medier. I tillegg bidrar frivilligsentralen med god mat og legger til rette for hygge og samvær som en takk til alle som har gått med bøsse på aksjonsdagen.

Oppegård frivilligsentral arrangerer i år «blomster for barn»
Oppegård frivilligsentral arrangerer i år «blomster for barn»

– Vi skal engasjere og ha det gøy.

Avslutningsvis snakket TV-aksjonens Fylkesaksjonsleder i Nordland, Hanne Myrvang, om frivilligsentralenes viktige bidrag for TV-aksjonen hvert år.

– Dere frivilligsentraler kan det å organisere stort og smått. Vi trenger dere! Det er mye som skal på plass på aksjonsdagen og i aksjonsuka, og det dere som sitter på lokalkunnskapen, og ikke minst er dere et fantastisk knutepunkt i kommunen og lokalsamfunnet. TV-aksjonen er en lokal møteplass og det er artig å se at dere finner på så mye gøy og at flere ordførere engasjerte seg i aktiviteter dere satte i gang. 

Hanne avsluttet møtet med å minne om at: Vi er her for dere, ta kontakt med oss. Kontaktinformasjon til din fylkesaksjonsleder finner du her.

Gikk du glipp av frokostmøtet? Frykt ikke, du kan se opptak her: