Når hvert sekund teller

Når hvert sekund teller

Når alarmen går i Den demokratiske republikken Kongo, rykker nødhjelps-teamene raskt ut. De bruker motorsykler gjennom jungel, krysser elver med båt og kjører på dårlige veier. Livreddende vaksiner må fram i tide, fordi meslinger er verdens mest smittsomme sykdom.

Det finnes ingen spesifikk behandling mot meslinger. Men heldigvis finnes det en effektiv, billig og trygg vaksine. Meslinger bryter ut hvert år i DR Kongo, ofte i avsidesliggende områder. Da rykker nødhjelpsteamene ut. Med seg i bagasjen har de titusener av vaksiner. De må fraktes varsomt og holdes under en bestemt temperatur, ofte når solen varmer som mest.

– Da vi kom til Bikenge, hørte vi hver natt høy musikk med trommer og at folk danset i nærheten. Jeg håpet at noe positivt hadde skjedd, men som oftest betydde det at enda et barn hadde dødd i løpet av natten, ofte av meslinger eller malaria. For befolkningen er musikk veldig viktig. Med den får de utløp for ulike følelser, forteller feltkoordinator i Leger Uten Grenser, Miriam Steinstø Haugen.

Hun var nylig med på en vaksinasjonskampanje i DR Kongo.

LIVREDDENDE VAKSINE: Banienikwa Dieu Merci konsentrerer seg idet han får vaksine mot meslinger. Først når 95 prosent av befolkningen er immun, oppnår man flokkimmunitet. Foto: Pacom Bagula/Leger Uten Grenser

Det nytter

Teamet må sette i gang arbeidet raskt når de er på slike oppdrag. Leger Uten Grenser samarbeider tett med lokale radiostasjoner for å spre informasjon, og lokale frivillige opplyser også om hvor vaksineringen finner sted.

– Vi ville ikke miste ett eneste barn, og gjorde alt for at flest mulig skulle vite når – og hvor – vi vaksinerte, forteller hun.

På syv uker ble 30 000 mennesker vaksinert. Mange fikk også helsehjelp for å behandle symptomene, og ble isolert for å hindre smitte.

– Det var magisk å se hvor enorm betydning vaksiner har. To uker etter siste vaksinering var det ingen meslingpasienter igjen, og ingen nye ble innlagt. Det nytter, forteller Miriam.

Nødhjelpsteamene rykker ut flere ganger hvert år under sykdomsutbrudd eller andre akutte kriser i DR Kongo. De siste tre årene har Leger Uten Grenser vaksinert 1,4 millioner mennesker mot meslinger.

Sammen skal vi gi enda flere livreddende vaksiner i DR Kongo!