Ebola-utbruddet i Sierra Leone kaster fremdeles skygger over befolkningen.

Viruset tok ikke bare livet av tusenvis av mennesker, helsevesenet ble også hardt rammet. Det var, og er, kritisk mangel på helsearbeidere og barnedødeligheten er høy.

Kostnader og lang vei til helsehjelp gjør det vanskelig å få livreddende medisiner mot sykdommer som kan behandles.

Leger Uten Grenser har jobbet i Sierra Leone siden 1986 og driver et stort sykehus i Kenema-provinsen.

I frontlinjen mot malaria

På Kenema-sykehuset i Sierra Leone dominerer malaria blant de minste pasientene. Her får også helsearbeidere opplæring i hvordan de kan gi livreddende behandling til dem som rammes.

Susanne ankommer sykehuset med moren Aisatu fra landsbyen Bo, 60 kilometer unna. Jenta med den lille brystkassen sliter med å puste. Hun hoster og har høy feber. Susanne blir sendt rett til akuttmottaket og så på intensivavdelingen. Det viser seg at hun både har malaria og lungebetennelse. Heldigvis responderer hun godt på behandlingen og blir frisk.

I Sierra Leone er det høy barnedødelighet. Malaria er den ledende årsaken: en sykdom som kan være enkel å behandle hvis den oppdages i tide. Susanne og moren fikk hjelp, men for mange kan en lang og kostbar reise til nærmeste sykehus være utfordrende. Derfor reiser helsearbeidere daglig ut til landsbyer for å gi helsehjelp og informasjon til mennesker i avsidesliggende områder.

– Jeg ble traumatisert på jobb som sykepleierstudent i 2014. Jeg så kollegaer miste livet til viruset. Fremdeles blir jeg trist når jeg tenker tilbake på det. Jeg var selv gravid og livredd. Hvis vi helsearbeidere ikke har ekspertisen og verktøyene til å respondere på utbrudd og behandle pasienter, er dette i seg selv en urett, sier sykepleier Janeba Jallow som ble uteksaminert i 2020.

– Jeg er stolt av den erfaringen jeg har fått fra MSF Academy. Jeg er mer selvsikker og kan utrette mer. Det jeg ikke kunne gjøre før, kan jeg gjøre nå.

De siste årene har flere enn 150 helsearbeidere fra Sierra Leone deltatt i Leger Uten Grensers opplæringsprogram (MSF Academy).

Sammen bekjemper vi malaria i Sierra Leone!