Skal padle 10.500 km til inntekt for TV-aksjonen

Skal padle 10.500 km til inntekt for TV-aksjonen

Mark Fuhrmann har solgt huset, bilen, de fleste eiendelene sine og lagt bort jobben. Han står igjen med en bag på 23,97 kg som skal romme alt han trenger for den ett år lange padleturen gjennom USA og Canada.

Kanadieren, som har bodd hele sitt voksne liv i Norge, har kommet seg gjennom en tiendels av turen sin. Han har allerede opplevd mange kraftige stormer, og det er flere farlige ting i vente. Blant dem er bjørner, slanger og alligatorer, men det han frykter aller mest er hvithaien.

– Når jeg nærmer meg Østkysten og New York må jeg forbi Cape Cod. Her er det en selkoloni som tiltrekker seg hvithaien og det er litt av en bekymring.

Målet med turen er å samle inn penger til årets TV-aksjon og Leger Uten Grenser. Kona, som jobbet som ortoped, hadde snakket mye om å reise ut i felt for Leger Uten Grenser. Før hun rakk det ble hun syk.

– Hun pratet alltid om at Leger Uten Grenser kanskje kunne være noe for henne i framtiden. Dessverre så døde Kirsten for 10 år siden av hjernekreft. På en måte så gjør jeg dette i påminnelse av henne, forteller Mark.

STORM: Mark har allerede møtt på flere stormer, men mest frykter han hvithaien.

Vil oppnå drømmene

Mens de fleste 64-åringer selger huset og flytter inn i leilighet, har Mark valgt å bo i telt. På spørsmål om hvorfor han har valgt å legge ut på en så strabasiøs tur, svarer han at han gjør det fordi han har muligheten.

– Jeg er i et veikryss i livet og selger huset som har vært mitt hjem i 26 år. Jeg har lyst til å gå videre og oppnå drømmene mine. Istedenfor å ha et sted i Spania og drikke Gin and Tonic, så kommer jeg til å ha en femliters flaske med vann og nyte naturen. 

Mark forteller at han er takknemlig for at han er privilegert nok til å kunne reise ut på sitt livs eventyr. Det er det ikke alle som har mulighet til.

– For å være helt ærlig – jeg drar fordi jeg kan, men et av mine hovedprosjekter er å få inn penger til spleisen min.

UT PÅ VANNET: Slik ser utsikten ut til Mark store deler av dagen.

– Jeg mener at Leger Uten Grenser gjør en fantastisk jobb

Så langt har Mark padlet 1250 km. Totalt skal han padle 10.500 km før han når destinasjonen sin. Mark holder motet oppe ved å tenke på målet om å samle inn mest mulig til TV-aksjonen.

– Jeg mener at Leger Uten Grenser gjør en fantastisk jobb og noe jeg ikke kan gjøre selv. Av og til har vi lyst til å hjelpe andre, men vi vet ikke hvordan, og jeg mener jeg kan hjelpe ved å samle inn penger gjennom turen min.

Å være borte fra barn og barnebarn i et helt år er ikke lett, innrømmer Mark, men etter at kona gikk bort visste han at han måtte gripe muligheten når han kunne.

– Vi vet aldri hva som er rundt neste hjørne og vi vet ikke hva morgendagen bringer.

TRYKK HER FOR Å STØTTE SPLEISEN TIL MARK